Dla smaku i zdrowia, czyli co Kowalski wie o przyprawach
We wrześniu br. na zlecenie firmy Kamis-Przyprawy S.A. przeprowadzono badanie na temat stosowania przypraw w Polsce . Konsumentów pytano nie tylko o powody i częstotliwość używania przypraw, ale również o to, jaki jest ich wpływ na zdrowie.
Wśród pytanych 84% zawsze lub prawie zawsze używa ziół i przypraw do przygotowywania posiłków. Pozostała część ankietowanych (12%) robi to sporadycznie, a reszta (5%) w ogóle nie używa przypraw.
84% Polaków zawsze lub prawie zawsze używa ziół i przypraw do przygotowywania posiłków
Dla 66% badanych używanie przypraw wiąże się przede wszystkim z polepszaniem smaku potraw. Aby nadać daniom nowego zapachu i aromatu przyprawy stosuje 50% respondentów. Około 35% badanych używa przypraw, ponieważ taki zwyczaj panuje od dawna w rodzinie, a niecałe 20% stosuje przyprawy zgodnie z sugerowanym sposobem przygotowania określonych potraw.
Wśród respondentów, kobiety stanowiły większość jeżeli chodzi o częstotliwość stosowania ziół i przypraw. Badania pokazały również, że czynniki takie jak wiek, wykształcenie i dochód nie mają większego znaczenia. Różnica zachodzi natomiast pod względem miejsca zamieszkania respondenta. Zdecydowana większość stosująca przyprawy - 60% - to mieszkańcy wsi i małych miasteczek. Jak tłumaczy prof. Janusz Keller z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji warszawskiej SGGW - być może wynika to z faktu, że przyprawy i zioła uprawiane są przez nich w ogrodach, na polach i są stałym dodatkiem do przyrządzanych potraw.
Na pytanie czy stosowanie ziół i przypraw wpływa korzystnie na zdrowie 36% badanych odpowiedziało zdecydowanie tak, a 41%, że raczej tak. Przeciwnych tej opinii było niecałe 10%, pozostałe 15% ankietowanych nie potrafiło stwierdzić jednoznacznie czy przyprawy mają pozytywny wpływ na organizm człowieka.
77% Polaków twierdzi, że stosowanie przypraw ma korzystny wpływ na zdrowie.
Ponadto, 61% ankietowanych jest zainteresowanych informacjami i chciałoby się dowiedzieć więcej na temat wpływu ziół i przypraw na zdrowie człowieka. Można więc stwierdzić, że istnieje potrzeba informowania konsumentów o walorach i zaletach przyprawiania potraw i wpływu poszczególnych przypraw i ziół na zdrowie człowieka. W trakcie badania pytano ankietowanych o to jaka kuchnia narodowa według nich jest najzdrowsza (do wybory były: kuchnia polska, francuska, grecka, chińska, włoska, orientalna i indyjska). Ponad 60% wskazało kuchnię polską, pozostałe zostały ocenione na poziomie około 35% każda.
Dołącz do dyskusji: Dla smaku i zdrowia, czyli co Kowalski wie o przyprawach