Nestle chce wprowadzić do oferty mięso produkowane w laboratorium
Koncern spożywczy Nestle rozpoczął współpracę ze startupem Future Meat Technologies Ltd. z Izraela. Efektem tej kooperacji ma być wprowadzenie do oferty mięsa produkowanego w laboratorium.
Szwajcarski gigant pracuje nad alternatywnymi produktami mięsnymi, które łączyłyby mięso uprawne ze składnikami roślinnym. Mięso jest opracowywane we współpracy z izraelskim start-upem Future Meat Technologies Ltd.
Nowa technologia produkcji mięsa
Future Meat Technologies zamierza wprowadzić technologię produkcji mięsa opartą na komórkach, podczas gdy Nestle ma doświadczenie w opracowywaniu produktów roślinnych pod marką Garden Gourmet. Firma rozszerza również swoją ofertę alternatyw dla mleka, ostatnio dodając w Europie napój na bazie grochu .
- Aby uzupełnić wysiłki w zakresie roślinnych alternatyw, firma bada technologie, które mogą prowadzić do przyjaznych dla zwierząt alternatyw, które są zbliżone do mięsa pod względem smaku, aromatu i tekstury - mówi Reinhard Behringer, szef Nestle Institute of Material Sciences w Nestle.
Przedstawiciele Future Meat Technologies nie komentują tych doniesień. Nestle z kolei potwierdziło, że współpracuje z firmą i sonduje „innowacyjne technologie produkcji mięsa hodowlanego lub składników mięsa hodowlanego z kilkoma zewnętrznymi partnerami i startupami”.
Moment potencjalnego wejścia na rynek byłby określony przez zezwolenia regulacyjne.
Dołącz do dyskusji: Nestle chce wprowadzić do oferty mięso produkowane w laboratorium