SzukajSzukaj
dołącz do nasFacebookGoogleLinkedinTwitter

Nestle chce wprowadzić do oferty mięso produkowane w laboratorium

Koncern spożywczy Nestle rozpoczął współpracę ze startupem Future Meat Technologies Ltd. z Izraela. Efektem tej kooperacji ma być wprowadzenie do oferty mięsa produkowanego w laboratorium.

Szwajcarski gigant pracuje nad alternatywnymi produktami mięsnymi, które łączyłyby mięso uprawne ze składnikami roślinnym. Mięso jest opracowywane we współpracy z izraelskim start-upem Future Meat Technologies Ltd.

Nowa technologia produkcji mięsa

Future Meat Technologies zamierza wprowadzić technologię produkcji mięsa opartą na komórkach, podczas gdy Nestle ma doświadczenie w opracowywaniu produktów roślinnych pod marką Garden Gourmet. Firma rozszerza również swoją ofertę alternatyw dla mleka, ostatnio dodając w Europie napój na bazie grochu .

- Aby uzupełnić wysiłki w zakresie roślinnych alternatyw, firma bada technologie, które mogą prowadzić do przyjaznych dla zwierząt alternatyw, które są zbliżone do mięsa pod względem smaku, aromatu i tekstury - mówi Reinhard Behringer, szef Nestle Institute of Material Sciences w Nestle.

Przedstawiciele Future Meat Technologies nie komentują tych doniesień. Nestle z kolei potwierdziło, że współpracuje z firmą i sonduje „innowacyjne technologie produkcji mięsa hodowlanego lub składników mięsa hodowlanego z kilkoma zewnętrznymi partnerami i startupami”.

Moment potencjalnego wejścia na rynek byłby określony przez zezwolenia regulacyjne.

Dołącz do dyskusji: Nestle chce wprowadzić do oferty mięso produkowane w laboratorium

1 komentarze
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wirtualnemedia.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Jeżeli którykolwiekz postów na forum łamie dobre obyczaje, zawiadom nas o tym redakcja@wirtualnemedia.pl
User
hehe
a inne ich produkty przestały być juz trujące?
odpowiedź