SzukajSzukaj
dołącz do nas Facebook Google Linkedin Twitter

Po pandemii kupujemy tańsze jedzenie z oszczędności

64 proc. mieszkańców z 21 krajów z całego świata przyznaje, że planuje zakupy spożywcze i robi je z wcześniej przygotowaną listą - wynika z międzynarodowego badania sieci IRIS, którego polską część przeprowadziła agencja badawcza ARC Rynek i Opinia. Niemal co trzecia osoba po pandemii zaczęła wybierać tańsze produkty spożywcze z oszczędności.

Planowanie zakupów spożywczych to dość powszechny zwyczaj na całym świecie. Najczęściej z listy zakupów korzystają i się jej trzymają mieszkańcy krajów Ameryki Południowej, najrzadziej – Japończycy. Wśród badanych krajów europejskich Polacy z 65 proc.  są na drugim miejscu, zaraz za Hiszpanami (75 proc. ), wśród tych, którzy używają listy na zakupach.

Znacznie rzadziej niż zakupy respondenci planują, jakie posiłki będą gotować i spożywać w tygodniu. Średnia dla wszystkich badanych krajów wynosi 37 proc. , przy czym odsetek ten jest dużo wyższy w przypadku Panamy (62 proc. ) oraz Peru (58 proc. ), najniższy zaś w Japonii (14 proc. ) i Szwajcarii (16 proc. ). Polacy z 31 proc.  też znaleźli się poniżej średniej światowej.

Po pandemii kupujemy tańsze jedzenie

Niemal co trzeci respondent (31 proc. ) przyznaje, że w wyniku pandemii zaczął kupować tańsze produkty spożywcze, żeby zaoszczędzić. Dużo wyższy odsetek takich osób jest w Indonezji (76 proc. ) oraz Panamie (55 proc. ), najniższy zaś we Włoszech (13 proc. ) i Peru (17 proc. ).

W Polsce ten odsetek też jest nieco niższy od średniej światowej i wynosi 26 proc. . Razem z Austriakami (27 proc. ) i Rumunami (27 proc. ) jesteśmy jednym z trzech europejskich narodów, którym najbliższe są oszczędności na produktach spożywczych.

Istnieje też grupa osób (34 proc. ), która częściej niż przed pandemią pozwala sobie na zakup droższych, specjalnych produktów spożywczych. Polacy z 28 proc.  znaleźli się nieco poniżej średniej. Na ekstra produkty pozwalają sobie najczęściej Hiszpanie (56 proc. ) i Nigeryjczycy (54 proc. ), najrzadziej zaś mieszkańcy Japonii (11 proc. ) oraz Peru (18 proc. ).

Częściej kupujemy online

W wyniku pandemii 34 proc.  respondentów na całym świecie zaczęło robić zakupy spożywcze online. Odsetek ten jest najwyższy w Indiach (71 proc. ) oraz Indonezji (66 proc. ), najniższy zaś w Austrii (12 proc. ) i Szwajcarii (9 proc. ).

Polska z rezultatem 25 proc.  znalazła się poniżej średniej światowej.

- Globalne badanie dotyczące zwyczajów związanych z zakupem produktów spożywczych i przygotowywania posiłków po trzeciej fali COVID-19 pokazało, że pandemia miała wpływ na ten obszar życia. Co trzeci badany przyznał, że ogranicza swoje wydatki w tym zakresie. Bardzo wysoki odsetek osób robi zakupy z wcześniej przygotowaną listą, co w dużym stopniu pomaga w kupowaniu tylko tych produktów, których potrzebujemy. W ten sposób konsumenci zapobiegają też marnowaniu żywności.  Warto zauważyć, że w niektórych krajach istotnie wzrósł odsetek osób, które zaczęły robić zakupy spożywcze online. Ten trend jest zauważalny szczególnie tam, gdzie poziom wyjściowy był niski i wcześniej takie zakupy online nie były popularne. Powstaje pytanie, na ile w przypadku żywności ten trend się utrzyma - komentuje dr nauk ekonomicznych Adam Czarnecki.

Raport „Global eating, drinking and sustainability survey” powstał na podstawie międzynarodowego badania sieci IRiS, skupiającej niezależne agencje badawcze z całego świata. Badanie zostało przeprowadzone w 21 krajach. Polską część badania zrealizowała agencja badawcza ARC Rynek i Opinia. Czas realizacji badania: 12.07-18.08.2021.

Dołącz do dyskusji: Po pandemii kupujemy tańsze jedzenie z oszczędności

0 komentarze
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wirtualnemedia.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Jeżeli którykolwiek z postów na forum łamie dobre obyczaje, zawiadom nas o tym redakcja@wirtualnemedia.pl