"Białe czy czerwone?" w kampanii promującej polskie mięso
Związek "Polskie Mięso" rozpoczyna kampanię informacyjną na temat drobiu i wieprzowiny. Działania pod hasłem "Białe czy czerwone? Marka Polskie Mięso" przygotowała agencja Emlab (Grupa S/F). Jak ustalił portal Wirtualnemedia.pl, koszt kampanii to 1,8 mln złotych brutto.
Kampania ma na celu zwiększenie świadomości i wiedzy wśród konsumentów na temat walorów mięsa wieprzowego i drobiowego oraz walka ze stereotypami na jego temat.
- Na „tak” dla polskiego mięsa przemawia nie tylko jego jakość i smak, ale przede wszystkim twarde dane: wzrost konsumpcji i idący za nim wzrost sprzedaży zarówno na rynku polskim jak i poza granicami naszego kraju. Najważniejszym celem jest jednak dla nas uświadomienie konsumentom, dlaczego warto wybierać polskie mięso - komentuje Witold Choiński, prezes zarządu Związku „Polskie Mięso”.
Ambasadorami akcji zostali Beata Śniechowska, restauratorka i zwyciężczyni drugiej edycji programu "MasterChef" i Tomasz Czajkowski, autor bloga Magiczny Składnik.
W ramach działań zaplanowano cykl czterech spotkań ambasadorów z dziennikarzami i influencerami. Ponadto reklamy będą emitowane na Facebooku, Instagramie oraz YouTube. W kolejnej odsłonie akcji, zaplanowano reklamy w telewizji, product placement w programach śniadaniowych stacji TVN i Polsat oraz w prasie. Akcja potrwa do 30 kwietnia.
- Wpadliśmy na pomysł kampanii, który realizowaliśmy wiele miesięcy. Na etapie przetargu zaproponowane hasło [przez agencję Emlab - przyp.] "Białe czy czerwone?" nas urzekło. Chcemy bowiem mówić o zaletach produkcji mięsa w Polsce, ponieważ konsumenci przywiązują coraz większą wagę nie tylko do jakości, ale i pochodzenia produktów odzwierzęcych. Pokażemy, że polski klient może wybierać mięso wyprodukowane w naszym kraju - mówił na konferencji inaugurującej kampanię Witold Choiński.
Kampania za 1,8 mln zł
Jak ustalił portal Wirtualnemedia.pl, koszt kampanii to 1,8 mln złotych brutto. Środki pochodzą z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Przetarg na działania składające się na kampanię ogłoszono we wrześniu. Wystartowały w nim trzy agencje, jedno z tych zgłoszeń odrzucono ze względów formalnych.
Za kompleksowe przygotowanie kampanii „Marka Polskie Mięso” odpowiada agencja Emlab (Grupa S/F), która realizuje cykl eventów informacyjno-promocyjnych, działania w kanale digital, przygotowanie strony internetowej kampanii oraz lokowania produktów w telewizji i prasie.
Organizator kampanii, związek „Polskie Mięso”, reprezentuje interesy gospodarcze zrzeszonych w niej podmiotów, działających w obrębie branży mięsnej oraz współpracujących z nią w zakresie ich działalności wytwórczej, handlowej, usługowej, w szczególności wobec organów państwowych
Dołącz do dyskusji: "Białe czy czerwone?" w kampanii promującej polskie mięso