SzukajSzukaj
dołącz do nas Facebook Google Linkedin Twitter

Unilever wprowadza w Polsce hybrydowy model pracy

Koncern Unilever, właściciel m.in. takich marek jak: Knorr, Dove, czy Domestos, pod koniec października br. wprowadza model pracy hybrydowej w warszawskim biurze. Pracownicy - raz w roku - będą mogli również pracować zdalnie przez miesiąc z dowolnego miejsca na świecie.

Pandemia COVID-19 w znacznym stopniu przewartościowała rynek pracy oraz sprawiła, że pracodawcy coraz bardziej zaczęli zwracać uwagę na zachowanie równowagi pomiędzy życiem zawodowym i prywatnym swoich pracowników.

Jak podano w komunikacie "obserwując zachodzące zmiany na rynku pracy", Unilever przeprowadził wśród pracowników badanie dotyczące preferowanej formy wykonywania pracy. 90 proc. osób przyznało, że chciałoby pracować w modelu hybrydowym - w polskim oddziale odsetek ten wynosił 97 proc. Analizując otrzymane wyniki, firma zdecydowała się na wprowadzenie takiego właśnie modelu pracy jako stałego sposobu na pełnienie obowiązków.

Według nowych zasad, pracownicy 40 proc. tygodniowego czasu pracy będą mogli spędzić w biurze. Kolejne 40 proc. będą mogli pracować, tak jak przez ostatnie 1,5 roku, czyli z domu, natomiast pozostałe 20 proc. z dogodnego dla siebie miejsca.

Dodatkowo raz w roku przez 4 tygodnie będą mogli pracować z innego kraju.

- W Unilever ważne jest dla nas zaufanie, kultura inkluzywności oraz elastyczność. Dlatego też, obserwując zmiany rynkowe, ale również rozmawiając ze współpracownikami i współpracowniczkami, doszliśmy do wniosku, że czas zweryfikować nasz aktualny model pracy. Przejście na hybrydowy model pracy jest globalną zmianą w naszej firmie. Wierzymy, że jako pracodawca powinniśmy być elastyczni i dawać pracownikom i pracowniczkom wybór, w tym również w zakresie lokalizacji, z której wypełniają obowiązki służbowe - równocześnie obdarzając ich zaufaniem, że dostarczają swoją pracę niezależnie od tego, z jakiego miejsca ją wykonują - mówi Sara Ślubowska-Świercz, dyrektorka HR dla Polski i krajów bałtyckich w Unilever.

Pod koniec 2020 roku Unilever ogłosił, że skróci tygodniowy czas pracy zatrudnionych osób - do czterech dni. Rozwiązanie to firma testuje w Nowej Zelandii.

Dołącz do dyskusji: Unilever wprowadza w Polsce hybrydowy model pracy

0 komentarze
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wirtualnemedia.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Jeżeli którykolwiek z postów na forum łamie dobre obyczaje, zawiadom nas o tym redakcja@wirtualnemedia.pl